Belastingverdrag België

an 20 t/m 22 juni gaan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op staatsbezoek in België. De verwachting is dat op 21 juni 2023 België en Nederland het nieuwe belastingverdrag gaan ondertekenen. Eind 2022 is het ambtelijk akkoord hierover bereikt.

Het nieuwe belastingverdrag treedt in werking na de parlementaire goedkeuring in beide landen. In Nederland zijn dit de Eerste en Tweede Kamer.

In België dienen naast het federale parlement (Kamer van Volksvertegenwoordigers en Senaat) ook alle bevoegde gefedereerde parlementen hun goedkeuring te geven. Concreet zijn dit: Parlement van de Franse Gemeenschap, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Parlement Franstalige Brusselaars (Commission communautaire française) en Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Het oude belastingverdrag is op 5 juni 2001 ondertekend en trad op 1 januari 2003 in werking. Het nieuwe belastingverdrag zal dan waarschijnlijk pas op zijn vroegst op 1 januari 2025 in werking treden.

In het nieuw Belastingverdrag met België zijn voor thuiswerkers (telewerkers) geen specifieke maatregelen opgenomen. Recentelijk nog hebben onderhandelingsdelegaties van Nederland en België gesproken over een mogelijke thuiswerkregeling. Beide landen hebben echter wel duidelijk de intentie uitgesproken om in overleg te blijven over een mogelijke thuiswerkregeling. De onderhandelingen over een dergelijke maatregel lopen nog.

Op het gebied van sociale zekerheid is binnen Europa al wel overeenstemming. Vanaf 1 juli 2023 treedt de Kaderovereenkomst in werking die ook voor Nederland en België gaat gelden. Telewerkers mogen dan in principe maximaal 50% van de totale werktijd telewerken in hun woonland. Dit is een uitzondering op de hoofdregel. De werknemer kan na 1 juli 2023 de uitzondering aanvragen via de website van de SVB. In de periode tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024 kan een werknemer tot maximaal 1 jaar terug het verzoek doen.

Voorwaarde is wel dat de werknemer in deze periode alleen in Nederland premies voor de sociale zekerheid betaalt. Vanaf 1 juli 2024 kan de werknemer tot maximaal 3 maanden terug de uitzondering aanvragen. Ook hier geldt de voorwaarde dat de werknemer in deze periode alleen in Nederland premies voor de sociale zekerheid betaalt.

Na 21 juni 2023 zullen de eerste contouren duidelijk zijn over wat de gevolgen zijn van het nieuwe belastingverdrag. Dan komt er duidelijkheid over de vraag of er zaken zijn die bij voorkeur afgerond moeten worden onder het oude Belastingverdrag of juist moeten worden uitgesteld onder het nieuwe belastingverdrag. Voor de antwoorden op deze vragen en de laatste ontwikkelingen zal specialist Gijs Vernoij komende tijd, wanneer daartoe aanleiding is, blogs publiceren op TaxLive.

Bel mij terug

Ik word graag teruggebeld voor het inplannen van een vrijblijvend adviesgesprek